Blokhut plaatsen

Waar plaats ik mijn blokhut?

U heeft een blokhut aangeschaft en wil die uiteraard zo snel en efficiënt mogelijk plaatsen in uw tuin. Dat kunt u natuurlijk uitbesteden aan een Kwaliteitshovenier maar in veel gevallen kunt u dat ook gewoon zelf doen. Maar waar kan u dan uw nieuwe huisje het beste plaatsen?

Vergunning nodig?

Normaal gesproken heeft u voor het plaatsen van uw nieuwe blokhut of tuinhuis geen vergunning nodig. Zolang uw het bouwsel op uw eigen grond plaatst en het niemand tot last is, kan de gemeente u niet verplichten een bouwvergunning aan te vragen. Is uw nieuwe blokhut of tuinhuis echter hoger dan 3 meter of groter dan gemiddeld, zal u een vergunning aan moeten vragen. Online kunt u gemakkelijk en snel een vergunningscheck uitvoeren. Voor meer info over vergunningen in België kan u terecht op tuin-huis.be.

Plaatsing in de tuin

U wilt uiteraard niet dat uw blokhut het vroegtijdig begeeft door een verkeerde plaatsing in de tuin. Er zijn een aantal punten waar u op moet letten wanneer u de blokhut installeert.

Zorg ervoor dat de blokhut op een egaal stuk grond geplaatst wordt. Zodra er kuilen of verhogingen in de grond zitten, is de kans op verzakking, scheuren en moeilijke installatie groot.

Belangrijk is ook welke functie het huisje krijgt: wordt het een huisje om zomers lekker bij te zitten? Zorg dan voor een locatie waar de zon gunstig staat. Is het alleen maar bedoeld als opslagruimte of schuur? Dan heeft de ligging andere prioriteiten. Zorg er in alle gevallen voor dat de plek waar u de blokhut wilt bouwen niet te vochtig is. Vocht dat ik het hout trekt en niet kan drogen, is uiteraard funest voor de stevigheid van uw blokhut. Rotting is dan een groot gevaar.

Mocht u graag een tuinhuis zelf willen bouwen dan zijn hier goede bouwtekeningen voor te verkrijgen. Een tuinhuis bouwen is nog niet zo gemakkelijk dus maak gebruik van een bouwtekening tuinhuis die u kan helpen bij het gehele bouwproces. Zo vergeet u niets en weet u zeker dat u een stevig tuinhuis in elkaar aan het zetten bent.

Extra faciliteiten

Wilt u elektriciteit of een wateraansluiting in uw huisje? Zorg er dan voor dat u de blokhut op een plek bouwt waar deze faciliteiten gemakkelijk aan te sluiten zijn. Dat scheelt een hoop graafwerk!

Om viezigheid en vochtophoping te voorkomen, kunt u na de bouw een regenpijp installeren. Dat voorkomt opspatting van modderig water en voert meteen alle regenwater van het dak af. Dit is echter niet per se nodig. De meeste daken van blokhutten zijn schuin en steken een beetje over. Hierdoor valt al het regenwater alsnog gemakkelijk van het dak.

Onderhoud

Hout heeft onderhoud nodig. Na de bouw van uw nieuwe blokhut wordt aangeraden om iedere 3 jaar opnieuw het hout te impregneren en zo nodig te beitsen of verven. Dit beschermt tegen vocht en hitte.

Heeft u vragen over de bouw van uw blokhut of tuinhuis? U kunt altijd contact opnemen met De Bever bijzondere blokhutten!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

loading